Nye gravminnetrender
Programlederen Kalle Turkerud trakk frem noen eksempler på nye typer gravminner som tilbys: Gravminner med QR-kode og noen gravminner med alternativ design fra produsenten Svale. Min kommentar var at det fortsatt er viktig å gjøre ting på den rette måten og følge tradisjonen, men at regelverk og vedtekter har blitt myket opp slik at det i dag er et større rom for å velge ulike uttrykk enn det har vært tidligere. Det ble gjennomført en nokså strikt regulering på 1950 og -60-tallet som siden har blitt myket opp. Fremdeles er det lokale vedtekter som regulerer hvordan gravminner kan se ut. Noen steder er det for eksempel lov å benytte fotografier, andre steder ikke.På begynnelsen av 1900-tallet ble kopier av høyverdig kirkekunst benyttet på gravminner. Originalen til denne Kristusstatuen er laget av billedhuggeren Bertel Thorvaldsen og står i Vor Frue Kirke i København. |
Jeg hadde forberedt noen flere innfallsvinkler til å snakke om de siste endringene i gravminnebruk, og hvordan disse plasserer seg i en større historisk sammenheng. Det ble det ikke tid til på radio, men jeg planlegger et blogginnlegg om dette.
Gravminner og sorg
I programmet ble også død og sorg tematisert. Gravstedet kan være et sted de etterlatte oppsøker for å minnes de døde og for å sørge. Til tross for dette uttrykkes sorg i svært liten grad på gravminner. Dette kan henge sammen med en forestilling om at gravminnet vil vare lenger enn sorgen. Det som uttrykkes på gravminnet er det som er forventet å vare. En annen forklaring kan være at gravminner henvender seg til allmennheten, ikke bare til de aller nærmeste. Gravminner er ofte også reist over flere personer, mens sorg gjerne er knyttet mer direkte til hver enkelt person som er død.Det er likevel noen gravminner som uttrykker sorg. I mitt materiale fra Møllendal i Bergen har jeg først og fremst funnet disse blandt de eldste og de yngste gravminnene. Statuen på bildet over viser en sørgende kvinne som holder rundt en urne. Dette er et helt konkret uttrykk for sorg, som er svært uvanlig på gravminner. Dette gravminnet er fra slutten av 1800-tallet.
I minnetekster er ordet "savn" et av ordene som går igjen i flere formuleringer. Jeg forstår savn som en side ved sorgen, og at bruken av 'savn' i minneteksten er et uttrykk for sorg. Slike minnetekster ble ikke vanlig å bruke før på 1990- og 2000-tallet. Sorgen er altså mest tilstede på gravminner fra før 1900 og etter 1990.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar