I min masteroppgave der jeg analyserte symbolikk på gravminner, ble det ikke til at jeg gjorde noen nærmere analyse av titler. Det jeg lett overfladisk kom frem til, var at titlene var relativt få, at de var knyttet til menn i begynnelsen av perioden, og at de sprikte i mange retninger. Som jeg her vil vise er forholdet mellom kjønn og titler på gravminner mer nyansert enn jeg i utgangspunktet hadde fått inntrykk av.
Den følgende analyse av forholdet mellom titler og kjønn tar utgangspunkt i alle de 33 242 personene som DIS-Norge hadde registrert på Møllendal kirkegård i 2005.
Blant de 501 ulike titlene som er registrert, er de 20 hyppigst brukte titlene oppført i følgende tabell:
Tabell 1. |
Hvis vi ser bort fra de konkrete titlene og bare ser på antallet menn og kvinner som hadde titler i hvert enkelt tiår, får vi følgende grafer.
Figur 1. |
For å belyse hva slags titler som er representert har ordnet titlene i noen overordnede kategorier. Fra tabellen over er 'SR.' kategorisert som 'Religiøs', 'HUSTRU' er kategorisert som 'Familierelasjon', og variasjonene over 'KJØPMANN' er kategorisert som 'Tertiærnæring'. 'Tertiærnæring' refererer generelt til tjenesteytende yrker. 'Sekundærnæring' omfatter vareproduksjon f.eks. håndverksyrker. 'Primærnæring' omfatter råvareprodusenter som bønder og fiskere. Jeg har også laget kategoriene 'Annet' for titler som ikke passer inn i de øvrige kategoriene, og en kategori for titler som er 'Uleselig'.
Figur 2. |
Hovedfunnene fra denne lille undersøkelsen er for det første at det har blitt mindre vanlig å bruke titler etter 1940-tallet. Dessuten at det har vært en dreining fra mer høystatus mannsyrker til familierelasjoner og religiøse titler der kvinner utgjør hoveddelen. Dette kan tolkes som en dreining fra at enkers status var knyttet til mannens yrke, til at kvinners status ikke lenger på samme måte er knyttet til ektemannen. Og samtidig at status knyttet til yrke oppleves som stadig mindre relevant.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar